barmhsamaritaanziekenzalving BIJ ZIEKTE

bezoek

Bij een ziekenhuisopname wordt doorgaans gevraagd of u het op prijs stelt indien er een bericht over uw ziekenhuisverblijf naar de parochie wordt gezonden. In dat geval wordt u vanuit de parochie bezocht, in een eerste instantie door iemand van de bezoekersgroep en - indien gewenst - door een van de pastores. Let erop dat dit verzoek bij een spoedopname wel eens achterwege blijft en dat pleeg- en zorghuizen niets aan de parochie doorgeven. U, of een familielid of kennis, moet het dan zelf doorgeven. Dat geldt ook voor zieken die thuis liggen. Wij komen u graag bezoeken, echter pas nadat u hebt laten weten dat zo'n bezoek wordt gewaardeerd. Een mailtje of telefoontje aan de pastoor of de assistent is voldoende! Langdurig zieken of mensen die aan huis gebonden zijn komen we ook graag eens in de maand de h.communie thuis brengen.

zalving

Er is een speciaal sacrament: de ziekenzalving. Het stelt een teken van Gods nabijheid juist aan mensen die een kruis dragen. Het is ook een bede om sterkte, genezing of overgave. Let erop dat iemand de ziekenzalving vaker mag ontvangen in zijn leven. In zorgcentrum 't Brook wordt elk jaar op Witte Donderdag de zalving in groepsverband aangeboden. Ook niet-bewoners kunnen aansluiten.

De ziekenzalving is hetzelfde sacrament als wat vroeger 'bedienen' heette. Maar omdat men vroeger maar een keer in zijn leven bediend mocht worden werd het sacrament uitgesteld tot het laatste moment en was het in de praktijk eerder een sacrament van stervenden dan van zieken. Inmiddels is het ziekensacrament in ere hersteld. Het is een gebed om kracht voor een zieke. De meeste mensen die het sacrament ontvingen, hebben het als een steun ervaren en als iets moois. Wacht dus vooral niet tot het laatste moment!